Buřty jsme všichni snad někdy na ohýnku opékali a k cestám to tak nějak patří. Co ale dalšího je možné uvařit si na ohni, na vařiči nebo na chatě na sporáku? Přidávám pár rychlých, chutných a skladných tipů. :-)
PYTLÍKOVÁ POLÉVKA
Začala bych oblíbeným vtipem: „Pokud v knedlíčkové polévce plavou knedlíčky, v zeleninové zelenina, co potom plave v pytlíkové?„. Polévky ze sáčku zná většina cestovatelů, jsou lehké, skladné a levné a zaženou rychle hlad. Menší „hrníčkové“ a čínské nudlové polévky stačí pouze zalít vroucí vodou a pár minut vyčkat. „Rodinné“ polévky na více porcí (cca do 0,75 l či 1 l vody) musíme povařit pár minut, zpravidla jsou však chutnější a je možné si je i dochutit a udělat tak velmi chutné jídlo – do hrachovky můžeme přidat zbylé buřty, do česnečky osmahnout tvrdý chleba, do vývaru přidat mrkev a vlasové nudle…
CENA: Malé polévky (1 porce či čínské nudlovky) 4 – 10 Kč, rodinné polévky 10 – 30 Kč.
KUSKUS
Kuskus (známý též jako Cous Cous) je indickým pokrmem a na českém trhu ještě není moc „profláknutý“, na cesty je však ideální. Jde o semolinovou krupici, k sehnání ve třech velikostech (small, medium, large), a to v obchodech se zdravou výživou nebo i v supermarketech. Prakticky můžete libovolný pokrm běžně podávaný s rýží (čínu, rizoto…) podávat s kuskusem. Výhodou kuskusu je, že se připravuje velmi snadno a rychle – osolíte, zalijete vroucí vodou a necháte cca 10 minut stát. Vodu by jste měli přidat v poměru 2:1. Voda se „vsákne“ do kuskusu a je hotovo.
CENA: okolo 30 Kč / 500g
Mohlo by vás také zajímat: Web s recepty na vaření nejen na cestách
DOBRÝ HOSTINEC, AMORE MIO A DALŠÍ…
Výše zmíněné jsou další z profláknutých cestovatelských pochoutek. Jedná se o těstoviny s omáčkou (kuře na paprice, sýrová omáčka, svíčková, guláš…), vše je v jednom sáčku a běžně to vyjde na 2 dospělé porce (v horách však počítejte spíše s celým pytlíkem jen pro sebe :) ). Nasypete obsah sáčku do vroucí vody a cca 5 minut povaříte. Můžete samozřejmě dochutit (salámem, zeleninou, uzeninou, sýrem, bylinkami atd.).
CENA: 20 – 30 Kč
TORTELLINI S OMÁČKOU
Tortellini najdete v obchodech u těstovin, jde o těstovinové „taštičky“ plněné masem, sýrem, šunkou či něčím podobným. Vaří se okolo 8 minut. Chutné jsou jen tak samotné anebo je můžete dochutit omáčkou (velmi dobré omáčky na těstoviny v prášku vyrábí Vitana Natur kuchně (u nich však sledujte, zda jsou pouze do vody – ty jsou výhodnější na cesty, nebo do mléka či smetany). Takto si vytvoříte 2-3 chutné porce. Inu, Italové se zkrátka vyznají.
CENA: Tortellini 20 – 25 Kč / 250g, omáčky 20-25 Kč / cca 50g (3 porce)
BALKÁNSKÉ RIZOTO
Ve středomoří se rizoto dělá z ryb. Nevěříte? Nicméně za zkoušku to jistě stojí, já to mám z cest jako osvědčený recept. Na 1 varný pytlík rýže koupíme 1 konzervu (Ryby se zeleninou), popř. dodáme nějakou další zeleninu dle chuti. Uvařenou rýži smícháme s rybičkami a zeleninou a podáváme (příp. i se sýrem). Toto jsou cca 2 porce.
CENA: rýže 15 – 20 Kč / 500g, rybí konzerva 30 – 50 Kč
BRAMBOROVÉ GNOCCHI SE ŠPENÁTEM A SÝREM
Tento recept je poněkud náročnější na objem surovin, hodí se spíš na chaty. Bramborové gnocchi povaříme, uvaříme a dochutíme špenát a servírujeme posypané sýrem. Z běžných balení vzniknou 2 – 3 porce.
CENA: Gnocchi 30 Kč / 500g, špenát 10 Kč / 100g
HOTOVKY
Pokud jedete jen na chatu nebo si můžete dovolit nést objemnější a těžší věci, doporučuji hotová jídla. Velmi chutné jsou hotové polévky či omáčky (na italský či asijský způsob jsou pravidelně ke koupi v řetězci LIDL). Polévku či omáčku (k těstovinám, kuskusu, rýži) pouze ohřejete a podáváte, nic není třeba dodávat a je to opravdu chutné jídlo.
CENA: Asijské polévky cca 24 Kč/ kus (2 porce), omáčky 25-30 Kč (2-3 porce)
ALTERNATIVA – ADVENTURE MENU A TRAVELLUNCH
Jako možná alternativa k Dobrým hostincům apod. se jeví tzv. jídlo na cesty (MOŽNÉ ZAKOUPIT např. na www.moto-travel.cz ), jde však o dražší variantu. Sáček se stravou (máte na výběr z více variant) pouze ohřejete. Jde o přírodní a kvalitní produkt (bez konzervantů, éček apod.), dle recenzentky Lucie člověka dobře zasytí, pochutnáte si a energeticky je také mnohem výživnější. Co poznala toto, již nemůže minutky typu Dobrý hostinec ani vidět.
CENA: 90 – 169 Kč
A PERLIČKA NA ZÁVĚR: KUŘECÍ STEAK S BRAMBOROVOU KAŠÍ
Možná to ode mě vypadá jako čiré šílenství, ale ráda svou volbu vysvětlím. Pokud z vody či vandru zavítáte do civilizace a v obchodě ulovíte nějaké maso (ideálně kuřecí řízkové), máte vyhráno! Jelikož vývoj člověk nezastaví, na český trh se dostaly Maggi Šťavnaté steaky. Koupíte si tento pytlík se 4 speciálními okořeněnými pečícími papíry, tzv. PAPYRUSY, do nich vložíte kuřecí maso a položíte na pánev (ale klidně i do ešusu, víčka od kotlíku či běžného hrnce, vše ozkoušeno!). Na mírném ohni osmahnete z každé strany cca 4 minuty a podáváte. Steak se udělá ve vlastní šťávě, nemusíte tahat s sebou olej či speciální nádobí, nic… Doděláte pytlíkovou bramborovou kaši (pro jednoduchost si opět vyhlídněte tu, do které již přidáte jen vroucí vodu) a luxusní jídlo si můžete dopřát i na cestách.
CENA: Kuřecí maso na řízky cca 44 Kč/500g, Maggi Nápady Šťavnatý steak (2 příchutě koření) cca 15 Kč, instantní bramborová kaše 20 Kč / 100g (2 porce)
A CO NA SVÝCH CESTÁCH RÁDI VAŘÍTE VY???
_______________________________________________________________________________
P.S.: Pár dalších tipů na snídaně:
- Ochucené ovesné a rýžové kaše v sáčku (4 porce cca 35 Kč)
- Musli s mlékem i nasucho (cca 60Kč / 750g)
- Trvanlivé pečivo (závin, vánočka, doma upečená buchta – možné vést i zmražené)
POZN.: Uvedené ceny jsou z aktuální nabídky k září 2013. ;)
_______________________________________________________________________________
Tipy od kamaráda Upýra:
Mamaliga – rumunská kukuřičná kaše. Nahrubo namletá kukuřice. Vaříme jí většinou nalsadko, s rozpuštěnou čokoládou a rozinkami. Místní jí taky vaří s brynzou. Dobré syté jídlo na snídani… U nás se nedá koupit, ale viděli jsme jí i na Ukrajině a v Rusku za pár korun.
Svidovec – jídlo pojmenované podle pohoří na Ukrajině, kde ho kamarádi poprvé otestovali. Zjednodušeně je to bramborová kaše v prášku, do které se vmíchá opražená klobáska na cibulce a nakrájený sýr. Ten se pak hezky táhne… Je to naše tradiční jídlo. Dřív jsme klobásku pražili i na hořčičném semínku, dneska to zjednodušujeme a jen na cibulce s česnekem. Ten je obecně základ většiny jídel, protože působí jako přírodní desinfekce trávicí soustavy.
Sušené maso – základní jídlo poslední doby. Lehké, výživné. Je hodně způsobů, které jsou i na internetu, my preferujeme hovězí: Nakrájíme na plátky 1-2mm silné (proti vláknu) a pak necháme přes noc v lednici jen nasolené a napepřené. Další den pomalu sušíme na roštu v troubě. Cca 40°C a přibližně 12 hodin. Je to třeba kontrolovat, protože každé maso a každá trouba je jiná…
Jmenuji se Kristina Záchová, známá též jako Želwice či Kristi, je mi 20 let a pocházím z Olomoucka. Vedu skautský oddíl a nejen díky němu se dostávám do zajímavých míst po ČR i v zahraničí. Letos jsme dokončila gymnázium maturitou (pro tento server je jistě podstatné, že …